قطعا میدونید که سوالات مربوط به کار تیمی، جز سوالات مورد علاقه ی مصاحبه کننده ها هستن و تقریبا مصاحبه ای نیست که توش در مورد کار تیمی سوال نشه!

 این دسته از سوالات میتونن توی مدل های مختلف ظاهر بشن. مثلا:

- کار تیمی یعنی چی؟

- نظرت در مورد کار تیمی چیه؟

- ترجیح میدی انفرادی کار کنی یا تیمی؟

- مثالی بزن از زمانی که کار تیمی کردی؟

- یه خاطره از کار تیمی که در گذشته انجام دادی برامون بگو.


اینا همه اش یه ریشه داره: کار تیمی. این یعنی اینکه شما باید جوابی به این سوالات بدید که ذهن مصاحبه کننده رو مجاب کنه که شما مفهوم کار تیمی رو میدونید، و در گذشته کمی یا کاملا لمسش کردید.

خوب همونطور که همیشه تاکید میکنیم، وقتی مفهموم کلیِ یک موضوع مثل کار تیمی رو درک کرده باشیم، میتونیم واسه هر سوالی که هسته ی درونیش کار تیمی باشه، جواب مناسب رو ایجاد کنیم. 

کار تیمی در زندگی های اجتماعی همه ی موجودات از بدو تولد شروع میشه. انسان ها در بدو تولد در اجتماعی کوچک اما کامل به نام خانواده قرار میگیرن و شروع میکنن به یادگیری مفاهیم و قوانین این نهاد. این نهاد میگه:

ما فقط متعلق به خودمون نیستیم، چون رفتار و تصمیمات ما میتونه بر احساسات و زندگی نزدیکانمون هم اثر بذاره پس ما همیشه با در نظر گرفتن شرایط شخصی و جمعی تصمیم میگیریم و زندگی میکنیم. چون میدونیم اگر بخوایم همه ی تصمیمات و رفتارهامون رو بر اساس "فقط خودمون" بگیریم و انجام بدیم، به گروه ضربه میزنیم و نمیتونیم برای گروه مثبت باشیم و از مزایای گروه بیشتر و بیشتر بهره مند بشیم.

به عنوان مثال وقتی توی خونه، اتو میسوزه، هیچکس دیگه قادر به اتو کردن لباس هاش نیست. یک نفر از خانواده زحمت رو قبول میکنه و اتو رو میبره تعمیر میکنه. هم خودش استفاده میکنه هم بقیه. اینجا در بین افراد خانواده یک امتیاز محبوبیت و مسئولیت پذیری میگیره که در آینده میتونه از این امتیاز ها استفاده کنه و براش اعتبار میشه.

پس:

رشد فردی در مجموعه = رشد جمعی در مجموعه

ناراحتی یک فرد از مجموعه = ناراحتی تمام افراد مجموعه


توی جامعه ی خانواده، اهداف فردی و جمعی وجود دارن.

اهداف جمعی مثل: حفظ آرامش و ایجاد فضای مثبت و خوشحال در همه ی ابعاد و لحظه ها، و ایجاد بستر مناسب برای رشد فردی افراد خانواده. ( در ابتدا، فقط بنیان گذاران این نهاد یعنی پدر و مادر مسئولیت ها رو به عهده دارن و سکان دار کشتی هستن، و در آینده فرزندان باید کم کم قبول مسئولیت کنن و بار رو از دوش پدر و مادر بردارن. این مثال در یک سازمان و یک شرکت هم مصداق پیدا میکنه، رابطه ی بین مدیران و کارنمندان)

این نشون میده که اهداف کلان و گروهی در نهایت برای این هستن که بستر برای رشد فردی فراهم بشه. پس وظایف گروهی خیلی مهم هستن! میشه گفت وظایف گروهی و نقش های فردی، به هم وصل هستن و تنها در این صورت به نتیجه ختم میشن که در کنار هم قرار بگیرن.

خانواده به ما یاد میده که چطور یک شخص باید بتونه به صورت فردی و گروهی کار کنه. 


کار تیمی یعنی بجای داشتن حس جدایی از سایر اعضا، حس اتحاد بین شما جریان داشته باشه. بجای رقابت با یکدیگر به دنبال همکاری های در سطح بالا باشیم، بجای سرزنش یکدیگر به دنبال مسئولیت پذیری باشیم، بجای غرور و احساسات منفی، عشق و خنده بین افراد جاری باشه، بجای فقط به خود اهمیت دادن به همه اهمیت دادن رو تمرین کنیم و مطمئن باشیم که نتایج اهداف گروهی؛ نهایتا به بهبود نتایج فردی منجر میشه.

یک کشتی رو در نظر بگیرید. هدف عالی یک کشتی اینه که به مقصد برسه و ماموریتش رو انجام بده. مثلا اون ماموریت رسیدن به مقصد مشخص یا ماهیگیری و برگشت به مبدا باشه. خوب در اینجا تمامی خدمه ی کشتی باید به صورت هماهنگ با هم کار کنن، از ناخدا بگیر تا کارکنان موتورخانه. وقتی ماموریت درست انجام میشه که همدلی بین اعضا وجود داشته باشه. این دریا گاهی آرومه گاهی طوفانی.


حالا وقتی بخوایم به این جواب بدیم که کار تیمی یعنی چی، راحت تر نیستیم؟

کار تیمی یعنی در قبول مسئولیت پیشتاز باشیم، چون میدونیم که هرچقدر بیشتر مسئولیت بپذیریم اولا به نفع تمامی مجموعه است، دوما به رشد خودمون منجر میشه، سوما اعتبار ما در مجموعه افزایش پیدا میکنه.

کار تیمی یعنی در کمک گرفتن و کمک رسانی پیشتاز باشیم. در ایجاد حس خوب و فضای خوب برای سایر اعضا، پیشتاز باشیم. کار تیمی یعنی اعضای تیم به داشتن هم تیمی قابل اتکایی مثل تو دلگرم باشن.. کار تیمی یعنی ارزش های مجموعه رو کاملا درک کرده باشی. کار تیمی یعنی در دسترس بودن. یعنی مشارکت، یعنی شفافیت، یعنی همدلی..


در مجموعه ی ویدئویی "چطور مهماندار شویم؟" این مفهوم ها رو بیشتر توضیح دادیم.


انجمن هوانوردی پارس